Rootsi 2024 – Kes saab Rovanperäle vastu?

Autori Margus Kaldma avatar

Rallikarussell on jõudmas traditsioonilistele Rootsi talveteedele ning käesoleval aastal lubab ilmataat häid talveralli olusid, teed on jäised ning teeäärtes on suured lumevallid. Võib tunduda üllatav, kuid just lumevalle kasutavad sõitjad oskuslikult ära, et auto sõidujoont kohandada toetudes auto tagaosa valli servale. Muidugi on see mäng riskipiiril, sest toetudes liiga agaralt, võib lumevall auto neelata ning väärtuslikud minutid kaovad autot välja kaevates.

Valitsev maailmameister Rovanperä alustab hooaega

Selleaastane rallihooaeg on mõnes mõttes eriline – paraleelselt toimuks justkui kaks hooaega, esmalt sõidavad mõned mehed MM tiitli nimel ja teisalt on igal rallil külalisesinejaid, kes sõidavad rallivõitude nimel. Valitsev kahekordne maailmameister Kalle Rovanperä ei sõida sellel hooajal kõiki rallisid vaid on valinud enda jaoks välja huvitavamad ning tänu stardipositsioonile püüab igal neist võitu. Sarnast taktikat kasutab teine Toyota mees Sebastien Ogier. Lõuna-Korea meeskond Hyundai vahetab samuti kolmandat sõitjat, kuid Hyundai teeb seda erinevalt Toyotast MM tiitlit silmaspidades – külalised võiksid samuti tänu stardipositsioonile häid kohti saavutada ja seeläbi aidata tiitlisoosikuid. Saame näha, kas Rovanperä suudab stardipositsiooni eduks keerata ning ralli võita – teeolud ja tingimused seda justkui lubaks arvestades, et ilmateenistus lubab korralikku lumesadu ralli ajaks. Mida rohkem lund, seda parem on tagantpoolt tulla ning edusekundeid korjata.

Tiitlisoosikutel sarnased olud

Kolmel tiitlisoosikul – Ott Tänakul, Thierry Neuvillel ja Elfyn Evansil on võrdlemisi sarnased teeolud ralliks. Ülivõimsalt Montes võidutsenud Neuville läheb esimesena ja kaotab ilmselt enim aega, teisena mineval Evansil on pisut parem ja Tänak võiks ideeliselt kahte esimest edestada ja olla järgmistele meestele lähemal, kuid ilmselt võiduks puhtast sõidust ei piisa. Kui Evans ja Neuville näitasid Montes head minekut, võttis Otil autoga taaskohanemine rohkem aega ning Montes esimestega päris konkurentsis ei püsinud, samas ei ole ka midagi hullu. Raske uskuda, et Tänak suudaks kolmandana rajale minnes võidu nimel kihutada, sest kolmandale autole on teeolud ikkagi tunduvalt aeglasemad, kui näiteks viimaste Rally1 autode seas rajale mineval Rovanperäl. Samas on eestlane varem Rootsis kahel korral võitnud, seda viimati eelmisel aastal M-Sporti Fordiga võites vaid ühe kiiruskatse, kuid olles stabiilselt kiire. Kogemusi ja kavalust eestlasel jagub, näis kas ta suudab autoga klapi leida ning õige taktikaga võitu ohustada.

Esapekka Lappi avab hooaja

Hooaja avarallil Montes sai võimaluse Hyundai kolmandat autot roolida Andreas Mikkelsen, kuid Rootsi rallil on kolmanda auto roolis hoopis Esapekka Lappi. Soomlane on kiiretel Rootsi talveteedel varem head kiirust näidanud ja stardipositsioon lubab talle ennustada head kohta ralli lõpuks. Selgelt on tema eesmärk aidata Ott Tänakut ja Thierry Neuvillet, kuid kui need kaks meest on temast kaugel, siis on soomlasel võimalus ka võidu eest võistelda. Oma MM karjääris vaid ühe MM ralli võitnud Esapekka Lappi sooviks kindlasti taas esimesele astmele astuda, kuid eks näis, kas ta suudab enda stardipositsiooni ära kasutada. Eelmisel aastal näitas varalahkunud Craig Breen väga head kiirust olles isegi võidukonkurentsis ehk Hyundai võiks Rootsis olla väga kiire.

Linnamäe ja Jürgenson alustavad MM hooaega, stardis ka neljas eestlane

Rootsis teevad MM hooaja avastardi ka teised eestlased MM sarjas – Georg Linnamäe Rally2 sarjas ning Romet Jürgenson JWRC sarjas. Georg Linnamäe toob rajale uue auto võisteldes sellel hooajal uue Toyota Yaris Rally2 autoga, mida hoolda sarnaselt eelmisele hooajale Ott Tänaku meeskond RedGrey. Soomes Artic rallil näitas Linnamäe uue Toyotaga head kiirust ning usun, et ta suudab sõita TOP6 tempos, mis oleks väga hea saavutus arvestades Rally2 sarja konkurentsi. Hooaja avastardi teeb ka eelmisel aastal Rally Star programmi võitnud Romet Jürgenson, kes osaleb sellel hooajal JWRC sarjas. Noor eestlane pole oma karjääris väga palju lumel võistlenud, kuid tema kiiruses ja talendis ei kahtle keegi. Rootsis teeb kaasa ka neljas eestlane – Gregor Jeets, kes on koduradadel head kiirust näidanud, toob starti Skoda Fabia Rally2 auto, kellel võiks stabiilse sõiduga olla eesmärk jõuda esikümnesse.


Kommentaarid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga